Kvalitetssäkra extra mervärden över svensk lagnivå inom djuromsorg, livsmedelssäkerhet och miljöansvar.
Grisproduktion som är oberoende tredjepartscertifierad enligt IP-standardens Sigillnivå bedrivs med god djuromsorg, hög livsmedelssäkerhet och miljöansvar. Det är en resursklok produktion för ett uthålligt lantbruk.
En grisköttsproduktion som är certifierad enligt IP-standardens Sigillnivå uppfyller alla svenska lagkrav inom områdena djuromsorg, livsmedelssäkerhet och miljö. Dessutom uppfylls ett antal mervärden inom dessa fokusområden och om man så önskar kan ytterligare värden säkerställas, som t. ex. klimat och geografiskt ursprung.
Griskött från en producent som är IP-certifierad på Sigillnivå kan bland annat marknadsföras och säljas med följande argument:
- På gården bedrivs ett omfattande förebyggande djurhälsoarbete för minskat behov av antibiotika.
- Inga genmodifierade växter eller genmodifierat foder
finns på gårdarna eller ges till djuren.
- Det sker ingen import av djur till gården, vilket bidrar
till ett väldigt gott smittskydd.
- Grisarna har alltid strö i boxen.
- De viktiga svenska lagkraven att grisen ska ha knorren
kvar och att suggorna går lösa kontrolleras.
- I produktionen och växtodlingen tas ansvar för miljön och vattendragen.
- Gården producerar kvalitetssäkrade råvaror, som kan spåras tillbaka till gården.
KLIMATCERTIFIERING
Som ett tillval till IP-certifieringen på Sigillnivå kan man som grisproducent klimatcertifiera sin produktion. För att klimatcertifiera sin grisproduktion krävs en komplett energikartläggning av hela gården, att bara förnyelsebar el används, att 70 procent av fodret är producerat på gården, att noggrann kvävekoll görs och att särskild omsorg ägnas åt djurens hälsa eftersom låga klimatutsläpp också kräver att djuren växer bra.
MÄRKNING MED SVENSKT SIGILL
En IP-certifiering på Sigillnivå berättigar till märkning med kontroll- och ursprungsmärket Svenskt Sigill. Det finns även tillvalsmärken för Klimatcertifierad och Geografiskt ursprung.