•  
  • CERTIFIERING
  • IP STANDARD
Välkommen till Sigill Kvalitetssystems sidor för företag och intressenter.

Under den här menyn har vi samlat information för dig som är producent eller företagare och vill veta mer om vad en IP-certifiering innebär. Genom att klicka på valfri produktionsinriktning når du den del av IP-standarden som gäller inom området.

Läs om IP-standarden och vad en IP-certifiering kan göra för dig och ditt företag.

Här finns information om IP-standarden, affärsmässiga fördelar med en certifiering samt information om ägaren Sigill Kvalitetssystem. 

KONTROLLMÄRKET SVENSKT SIGILL

Läs om kontroll- och ursprungsmärket Svenskt Sigill samt tillvalsmärket för Klimatcertifierad.    

 

Senast uppdaterat 2015-05-29

KLIMATCERTIFIERINGEN VÄXER

-Att klimatcertifieringen växer är en mycket rolig utveckling att följa och intresset från producenterna verkar bara öka säger Linda Cederlund, VD på Sigill Kvalitetssystem AB. En minskad klimatpåverkan i produktionen av mat och blommor är en ödesfråga, det visar IPCC*-rapporten som presenterades för två veckor sedan.
Vi vill därför ge ett extra varmt välkomnande till nya klimatcertifierade producenter.

10 % av företagen som tidigare var certifierade enligt inriktningen IP Sigill Prydnadsväxter och plantskola har nu valt att också klimatcertifiera sin odling. För nötköttsproducenterna är den siffran 8 % och för de som odlar frilandsgrönsaker 7 %. De som senast har valt att klimatcertifiera sin produktion är tomatodlare och nötköttsproducenter. 

-Det här är en mycket rolig utveckling att följa och intresset från producenterna verkar bara öka, säger Linda Cederlund VD på Sigill Kvalitetssystem AB. En minskad klimatpåverkan i produktionen av mat och blommor är en ödesfråga, det visar IPCC*-rapporten som presenterades för två veckor sedan. Efter önskemål från IP-standardens intressenter fortsätter därför vårt arbete med att utveckla klimatcertifiering för livsmedel och blommor.

Tabellen visar hur stor andel av IP Sigill-certifierade företag som också valt att klimatcertifiera sin verksamhet.

 

Produktionsinriktning   Andel IP Sigill-certifierade producenter som
  valt att klimatcertifiera sin verksamhet, %
 Prydnadsväxter   10
 Nötkött   8
 Frilandsgrönsaker   7
 Växthusgrönsaker   6
 Gris   5
 Bär   1


VAD ÄR EN KLIMATCERTIFIERING?
Att en odlare eller uppfödare av djur är klimatcertifierad innebär att de är certifierade enligt IP Sigill och dessutom minskat sin klimatpåverkan ytterligare genom åtgärder i produktionen. För odling av prydnadsväxter eller grönsaker i växthus är den största åtgärden valet av energikälla i produktionen, där klimatcertifierade företag baserar uppvärmningen i växthusen på icke-fossila bränslen. Åtgärderna för djuruppfödare gäller främst val av foder, djurens välfärd och effektivitet i uppfödningen. Åtgärderna är vetenskapligt framtagna och baserade på ett projekt som drivits av Sigill Kvalitetssystem AB sedan 2007 tillsammans med KRAV.

NY PRISMODELL – KLIMATCERTIFIERING UTAN EXTRA KOSTNAD
Om ni är certifierade enligt IP Sigill Frukt & Grönt eller Spannmål & Oljeväxter tillkommer det enligt ny prismodell ingen extra avgift för en klimatcertifiering eller för användning av Svenskt Sigill-märket. Reglerna som ska uppfyllas för en klimatcertifiering finner ni längs bak i handboken och på hemsidan: www.sigill.se. Om ni bestämmer er för en klimatcertifiering ska ni meddela ert certifieringsbolag att ni vill ha revision för klimatcertifiering.

Har ni frågor eller funderingar om märkning med Svenskt Sigill är ni välkomna att ta kontakt med Johanna Vajnlie, johanna.vajnlie@sigill.lrf.se.

 

* IPCC är en förkortning för Intergovernmental Panel on Climate Change och är det ledande internationella organet för bedömning av klimatförändringarna. IPCC grundades av FN: s miljöprogram (UNEP) och Meteorologiska världsorganisationen (WMO) 1988 för att ge världen med en tydlig vetenskaplig syn på det aktuella kunskapsläget inom klimatförändringar och dess potentiella miljömässiga och socioekonomiska konsekvenser.