Välkommen till Sigill Kvalitetssystems sidor för företag och intressenter.

Under den här menyn har vi samlat information för dig som är producent eller företagare och vill veta mer om vad en IP-certifiering innebär. Genom att klicka på valfri produktionsinriktning når du den del av IP-standarden som gäller inom området.

Läs om IP-standarden och vad en IP-certifiering kan göra för dig och ditt företag.

Här finns information om IP-standarden, affärsmässiga fördelar med en certifiering samt information om ägaren Sigill Kvalitetssystem. 

KONTROLLMÄRKET SVENSKT SIGILL

Läs om kontroll- och ursprungsmärket Svenskt Sigill samt tillvalsmärket för Klimatcertifierad.    

 

Senast uppdaterat 2014-04-24

ÅHUS GRÖNT

Hållbar svensk utveckling på export.

Med 20 000 ton om året är Åhus-Grönt en av Sveriges största grönsaksproducenter. Den storskaliga produktionen sker på drygt 700 hektar på Horna Gård i Åhus. Frilandsodling av isbergssallat, broccoli, blomkål och lök. Hälften av produktionen går till livsmedelsindustrin, en fjärdedel till den svenska dagligvaruhandeln och en fjärdedel på export, bland annat till Verona i Italien.


Åhus-Grönt grundades av Per Johansson som idag äger företaget tillsammans med Patrik Olofsson. Per berättar att hållbar utveckling är ledordet för verksamheten och han förklarar enkelt vad begreppet innebär.

 

– Här har vi balans i gödning, inget onödigt traktorkörande och ett långsiktigt tänkande. Det är också därför våra produkter får bära Svenskt Sigillmärket. De krav som ställs för certifieringen ligger helt i linje med den inriktning som vi vill att Åhus- Grönt ska ha. Vi vet att det håller för framtiden. Å hus-Grönt driver upp plantorna i egen regi. Här i nordöstra Skåne är förutsättningarna optimala för en sund och frisk produktion med en lämplig jordmån och friskt vatten av dricksvattenkvalitet. Per och Patrik lägger stor vikt vid att värna om miljön och en hygienisk hantering av produkterna.

 

– Vi är storskaliga och moderna. Men storskalighet och modern teknik behöver inte betyda att man struntar i miljön. Snarare tvärtom, säger Per.

 

RINGAR PÅ VATTNET
Verksamheten är industriell och strikt affärsmässig. På frågan om svenskproducerade jordbruksprodukter är viktiga för en levande landsbygd svarar Per med att tala om ringar på vattnet.


– Den omfattande verksamhet som vi bedriver har stor betydelse för bygden. Vi är en stor arbetsgivare med ett 30-tal årsanställda och upp emot 200 säsongsanställda. För att vi ska kunna hålla produktionen igång anlitar vi också en rad lokala hantverkare.

Svenskt Sigills betydelse för Åhus-Grönt genomsyrar hela verksamheten. Och Per berättar att certifieringen och märkningen har många fördelar, även utanför landets gränser.
 

– Utomlands signalerar Svenskt Sigill kvalitet och förtydligar de sunda förutsättningar vi har för grönsaksodling. Vår rena fräscha miljö är en stor konkurrensfördel. Svensk Sigill-märket står också för livsmedelssäkerhet och svenskt. Konsumenterna identifierar sig gärna med oss vilket i sin tur skapar positiva affärsrelationer, avslutar han.

 

När man blickar ut över de vidsträckta gröna fälten så förstår man att vi är många som älskar våra bördiga åkrar och gröna näringar.