Välkommen till Sigill Kvalitetssystems sidor för företag och intressenter.

Under den här menyn har vi samlat information för dig som är producent eller företagare och vill veta mer om vad en IP-certifiering innebär. Genom att klicka på valfri produktionsinriktning når du den del av IP-standarden som gäller inom området.

Läs om IP-standarden och vad en IP-certifiering kan göra för dig och ditt företag.

Här finns information om IP-standarden, affärsmässiga fördelar med en certifiering samt information om ägaren Sigill Kvalitetssystem. 

KONTROLLMÄRKET SVENSKT SIGILL

Läs om kontroll- och ursprungsmärket Svenskt Sigill samt tillvalsmärket för Klimatcertifierad.    

 

Senast uppdaterat 2014-04-24

FINDUS

Svenska ärter gör succé i Italien.

Många tycker att Italien är matlandet nummer ett och visst är det italienska köket värt många lovord. Man talar ofta om solens mat, hur välsmakande den är och så nyttig. Och så är det, men man måste faktiskt ta hjälp från Sverige.

Vad ni kanske inte vet är att ända sedan 1970-talet har italienarna köpt halva Findus skörd av gröna ärter.


Värmen i sydliga länder gör att ärterna mognar för snabbt och hinner aldrig utveckla en riktigt god och fyllig smak och inte den mjällhet som karaktäriserar den perfekta gröna ärtan, berättar Enar Magnusson, senior advisor på Findus jordbruksavdelning. Enars kärlek till ärtan är inte att ta miste på och han berättar gärna varför just Findus ärter är något alldeles extra.


– Våra odlingar ligger mitt i ärtbältet, närmare bestämt på 56:e breddgraden. Våra långa, inte för varma, ljusa dagar gör att ärterna mognar långsamt och blir mjälla, söta och fyllda med fibrer, protein, mineraler och vitaminer. Förutsättningarna är helt enkelt optimala för ärtodling.


Enar berättar också att det inte räcker med bra förutsättningar. Det krävs också att man utnyttjar dessa på rätt sätt och därför har Findus låtit LISA-konceptet styra sättet att odla. LISA (Low Input Sustainable Agriculture) tryggar både kvaliteten på ärterna och en hållbar produktion.


– Vi samarbetar med cirka 600 odlare i Sydsverige. Samarbetet regleras genom kontrakt som anger exakt hur odlingen ska genomföras. Jordprovtagning och provodlingar i växthus garanterar att ”ärtjordarna” är lämpliga och fria från sjukdomar.

 

Under drygt 50 år har vi testat ca 30 000 fält. Dessutom analyserar vi jordarnas innehåll av fosfor och kalium samt deras pH-värden, berättar Enar.

PASSION FÖR SMAKEN
– För att bevara färskhet, smak och vitaminer förväller och fryser vi in ärterna inom tre timmar efter skörd.


Under varma dagar säkrar vi färskhet och fräschör med is under transporten från fält till frys, fortsätter Enar. I Sverige är konsumtionen av gröna ärter ca 1 kilo per person och år, dvs bara 20 g i veckan. Det tycker Enar naturligtvis är för lite med tanke på vilken nyttig grönsak den gröna ärtan är och i Findus gröna ärter finns alla nyttigheter kvar när de hamnar på tallriken. Frysta gröna ärter är rika på viktiga näringsämnen och innehåller mer fibrer, energi, protein, mineralämnen och vitaminer än tomat, sallat och gurka. För att nå upp till Livsmedelsverkets rekommendationer av t ex fibrer, mineraler, C-vitamin och folat måste man äta 3-6 gånger mer av dessa i jämförelse med ärter.


”BARNMATSKVALITET”
Enar hyser varma känslor för Findus LISA och berättar att konceptet har lett till klart minskad klimat och miljöbelastning, friska jordar, uthålligt jordbruk och dessutom fräscha goda grönsaker.


– Bara i våra ärtodlingar har utsläpp av växthusgaser minskat med hela 30 % sedan 1980. En ny studie visar att ekologiska ärtodlingar har 40 % högre klimatpåverkan än Findus LISA. Alla Findus grönsaker lever dessutom upp till de mycket stränga kraven för ”barnmatskvalitet”. Det betyder inga mätbara resthalter av växtskyddsmedel.


– Findus ärter och övriga svenskodlade grönsaker är märkta med Svenskt Sigill. Odlingarna är alltså certifierade och kontrolleras kontinuerligt av en tredje oberoende part. Svenskt Sigill-certifieringen har likheter med LISA:s 10-punkts program, berättar Enar.

 

BRA FÖR KLIMATET
Findus nöjer sig dock inte med att uppfylla kraven som är förbundna med Svenskt Sigill-märket. Odlingen av spenat, grönkål, dill, persilja, gräslök, morötter, palsternacka, kålrot och ärter har tagit ytterligare ett steg och klimatcertifierats.


Det konstruktiva samarbetet mellan Findus Forskning & Utvecklingsavdelning och kontraktsodlarna har lett till att Findus är först i Sverige – förmodligen först i världen – med klimatcertifierade grönsaker.


Att värna om miljön är inte något nytt för Findus. Redan 1994 fick företaget ta emot Hemköps miljöpris. Motiveringen gäller även idag och tål att upprepas: ”Med långsiktig forskning och utveckling, i förening med avsevärt praktiskt arbete, har man utvecklat odlingsmetoder som är mycket skonsamma mot miljön, men samtidigt ger goda skördar av hög kvalitet.

 

Det är inte bara för ärter som Enar hyser varma känslor. Han berättar också om den nyttiga spenaten.


– Karl-Alfred har verkligen något att lära oss. Det är belagt av forskare vid Karolinska Institutet att spenat ökar vår fysiska prestationsförmåga. Spenat, som är naturligt rik på nitrat har också en positiv inverkan på personer med exempelvis diabetes eller hjärt- och kärlsjukdomar, säger Enar. I Findus breda sortiment finns också grönsaker som av t ex klimatskäl inte kan odlas i Sverige. De kan naturligtvis inte märkas med Svenskt Sigill. Men trots det ingår Findus LISA-tänket i diskussionerna med Findus utländska leverantörer.


– De krav vi ställer på våra svenska odlingar exporterar vi. Det är viktigt att vi vid våra internationella upphandlingar klargör hur vi anser att produktionen ska gå till. Även utomlands vill vi att Findus-andan ska genomsyra verksamheten. Vi upprätthåller en hög standard på alla plan. Marknadsavdelningen kallar det vård av varumärke och för Findus som erbjuder en lång rad livsmedel är det en förutsättning för framgång, både här hemma och internationellt, berättar Enar som sedan återknyter till inledningen och slår ett slag för vår nordiska mat.


– Solens mat låter positivt och står för lockelser som vi gärna faller för. Men vi får inte blunda för att kost baserad på nordiska råvaror, liksom Medelhavsmaten, har flera hälsofördelar. Begreppet Nordiet har många positiva förtecken. Förutom smakupplevelser står råvaror med nordiskt ursprung för flera hälsofördelar. Fullkornsprodukter, fet fisk som lax, strömming och makrill, rapsolja, bär, nötter och Sveriges fantastiska gröna ärter ska också hyllas.