Välkommen till Sigill Kvalitetssystems sidor för företag och intressenter.

Under den här menyn har vi samlat information för dig som är producent eller företagare och vill veta mer om vad en IP-certifiering innebär. Genom att klicka på valfri produktionsinriktning når du den del av IP-standarden som gäller inom området.

Läs om IP-standarden och vad en IP-certifiering kan göra för dig och ditt företag.

Här finns information om IP-standarden, affärsmässiga fördelar med en certifiering samt information om ägaren Sigill Kvalitetssystem. 

KONTROLLMÄRKET SVENSKT SIGILL

Läs om kontroll- och ursprungsmärket Svenskt Sigill samt tillvalsmärket för Klimatcertifierad.    

 

Senast uppdaterat 2015-02-17

GÄSENE MEJERI

Gäsene – det storslagna lilla mejeriet.

I Ljung i Herrljunga kommun mitt i ett öppet och leende kulturlandskap ligger Gäsene Mejeri – Sveriges minsta mejeriförening. Här ystas det goda ostar av förstklassig mjölk från gårdar runt omkring. Landskapet hålls öppet av betande kor och traktens bönder som slår gräsvallarna. Lantligt så det förslår, men enligt mejeriets vd är storleken på mejeriet inget självändamål.


Även riktigt stora gårdar kan ta hand om sina djur på ett mycket bra sätt. Äter och sover korna rätt så blir det riktigt bra, säger Marcus Jansson, vd på Gäsene Mejeri. Marcus berättar att Gäsene stoltserar med epitetet ”Sveriges minsta mejeriförening”, men att betydelsen för bygden är mycket stor. Han ser också svensk livsmedelsproduktion som en förutsättning för en levande landsbygd.

– Att vi producerar livsmedel i Sverige är en nödvändighet för att hålla landskapet öppet, säger han.


GOD KVALITET SYNS DIREKT

Gäsene har en stolt historia som lantbruksmark och nämns som ortsnamn redan i gamla Västgötalagen i början av 1200-talet. Det som idag är kornas betesmarker var tidigare plats för gässen, därav namnet Gäsene. I dag producerar man ett stort antal ostar. Här finns smakfulla namn som till exempel Bondmoran, Port Salut, Mini Munk och Sjuhärad. En god ost handlar mycket om en god råvara enligt Marcus Jansson.


– Dålig mjölk ger genomslag direkt på ostens kvalitet. Våra ostar håller verkligen en hög kvalitet och det är bland annat tack vare våra duktiga mjölkleverantörer, säger han. Mjölken som levereras till Gäsene kontrolleras ofta. Totalt ingår 43 bönder i föreningen, varav 30 är helt inriktade på mjölkproduktion.

 

Det blyga antalet av leverantörer är mejeriets styrka enligt Marcus.

– Bra kvalitet rakt igenom gör att vi inte får någon utspädningseffekt som större mejerier kan ha problem med. Skulle det hända att vi får dålig mjölk, då slår vi ut den, men bonden får likväl betalt. Marcus pratar om kvalitet och råvaror och hänsyn till hantverket. Och här någonstans hittar man nyckeln till Gäsenes succé. Han säger det bäst själv.

– Ost handlar om passion, det är hemligheten. Och det har vi gott om här.

 

MÄSTARE PÅ OSTAR

Den senaste nyheten från Gäsene – Elfsborgsost är ett samarbete tillsammans med det framgångsrika fotbollslaget Elfsborg, ett lag med många passionerade supportrar.


– Elfsborgsosten har blivit mycket populär och det är ett bra sätt att även göra våra övriga ostar synliga, berättar Marcus. Jämfört med storsäljaren Hushållsosten på 800 ton är Elfsborgsosten (10 ton) en liten spelare. Men hos Gäsene handlar det inte alltid om storlek som bekant.


– Elfsborgsosten gör att fler får upp ögonen för Gäsene och det är bra.

 

Gäsene är inte bara ett mejeri. Man är även aktiva i handelsledet om än i liten skala. I anslutning till mejeriet i Ljung finns nämligen den egna ostbutiken som bjuder kunderna på ett fullstort sortiment av både storsäljare och specialostar. Gäsene är också aktiva på mässor och i andra sammanhang. Man berättar om ostarna, bjuder på ostprovning och ostskolor.


– Det är uppskattat när konsumenterna får prova våra ostar. Då kan vi också berätta vår unika historia.


Många höjer på ögonbrynen när de får veta att företaget har funnits i 80 år, säger Marcus. En annan höjdpunkt på mässorna enligt Marcus Jansson är när ostmästaren Lennart Skoglund berättar om ostens olika karaktärer och hur god smak föds.


– Det är härligt att se det stora intresset för ost och när Lennart berättar om hur vi gör ost och lagringen på upp till 22 månader.

 

EN VIKTIG MÄRKNING

Förutom ostar och god smak ligger djuromsorgen Gäsene varmt om hjärtat. Marcus berättar att här fyller Svenskt Sigill-märkningen en stor funktion. Med kvalitetsmärkningen får konsumenterna en tydlig signal om att allting står rätt till och varifrån osten kommer.


– Vi har ju ett namn som kanske inte är så känt, så vi använder Svenskt Sigill-märket för att tala om att vår ost är svensktillverkad och att den viktiga djuromsorgen är under full kontroll.

Marcus Jansson tror att fler konsumenter kommer välja Svenskt Sigill-märkta produkter i framtiden.


– Det ligger mycket arbete och ansvarstagande bakom produkter med Svenskt Sigill-märket. Jag tror att minst hälften av konsumenterna vill veta var råvarorna kommer från och där är ju Svenskt Sigill den tydligaste signalen idag, avslutar han.