Välkommen till Sigill Kvalitetssystems sidor för företag och intressenter.

Under den här menyn har vi samlat information för dig som är producent eller företagare och vill veta mer om vad en IP-certifiering innebär. Genom att klicka på valfri produktionsinriktning når du den del av IP-standarden som gäller inom området.

Läs om IP-standarden och vad en IP-certifiering kan göra för dig och ditt företag.

Här finns information om IP-standarden, affärsmässiga fördelar med en certifiering samt information om ägaren Sigill Kvalitetssystem. 

KONTROLLMÄRKET SVENSKT SIGILL

Läs om kontroll- och ursprungsmärket Svenskt Sigill samt tillvalsmärket för Klimatcertifierad.    

 

Senast uppdaterat 2014-04-24

NIBBLE GÅRDSGRIS

Svensk djuruppfödning och italienskt mathantverk, en bättre kombination finns inte i köket.

Nibble Lantbruk ligger naturskönt beläget på slätten utanför Tillberga, knappt två mil från Västerås. Det öppna och bördiga landskapet kring Nibble passar utmärkt för odling av eget foder. Det är också så Nibble Lantbruk vill jobba: närodlat, närprducerat och högklassig smak. Ett exempel på hur nära man jobbar är den stora örtängen utanför gården. Den skördas och blir foder till grisarna som äter med stor aptit. 

 
- Det är lokalt och närproducerat. Man ser ju att grisarna mår riktigt bra. Då mår också vi bra, berättar Sven-Erik Johansson, mångårig brukare på Nibble Gård. Sven-Erik Johansson övertog brukandet av Nibble Gård redan 1969. Gården blev tidigt ett föredöme vad gäller djuromsorg och hög köttkvalitet. År 1986 mottog han den allra första Guldtackan, LRF:s finaste pris för djuruppfödare. Och lovorden stannar inte där. År 2006 fick han ta emot Änglamarkspriset av Hasse Alfredsson. Enligt Sven-Erik handlar det om sunt förnuft och hårt arbete, alltid med djuromsorgen i första rummet.

 

ITALIENSKA DELIKATESSER
I dag drivs Nibble Gård av Magnus Johansson och hans sambo Lena. Sven-Erik är verksam som Senior Advicer. Gården utvecklas vidare i samma anda med fokus på djuromsorg med gott om utrymme i en harmonisk och bra miljö. I dag har Nibble 300 suggor och man föder upp cirka 6 500 grisar varje år. Därutöver odlar man cirka 500 hektar spannmål. Och så har man ett italienskt samarbete som gett stora framgångar.

 

– För fem år sedan började vi samarbeta med Riccardo Subissati, en italiensk charkuterist som är välkänd i Toscana för förädling av griskött. Det har varit oerhört givande för både oss och honom, säger Magnus Johansson. Till exempel lufttorkar vi skinkor i en italiensk klimatanläggning. Det goda samarbetet innebär att Nibble får finbesök från Italien flera gånger om året. Riccardo är nämligen noga med att kontrollera lufttorkningen. Målsättningen är att Nibble ska bli så likt Toscana som möjligt vad gäller smak och konsistens.

 

– För många storstadsbor är det internationella köket en självklarhet. Många intryck kommer från Medelhavsområdet och kan vi göra lika goda delikatesser av svenska råvaror är det ju perfekt, säger Magnus.

Utvecklingen av egna produkter har gett mersmak. Till julen 2008 startade man tillverkning av salsiccia, en italiensk delikatess som blivit mycket populär de senaste åren.


GODA FÖREBILDER

Det är inte bara i Italien som Nibble hittar samarbetspartners. En viktig person i utvecklingen av nya charkdelikatesser är stjärnkocken Fredrik Eriksson från Långbro Värdshus i Stockholm.

– Fredrik brinner verkligen för svenska råvaror och svensk husmanskost. Och samarbetet mellan honom, Riccardo och oss har fungerat utmärkt, säger Magnus.

 

Fredrik Eriksson är imponerad av Nibbles verksamhet och framgångsreceptet är ingen hemlighet.

 

- Både Nibble och Riccardo brinner för riktigt goda charkprodukter. Svensk djuruppfödning och italienskt mathantverk, en bättre kombination finns inte i köket. Det blir så bra som det kan bli och det gillar ju vi kockar, berättar Fredrik. När det pratas mat vill gärna Sven-Erik Johansson vara med och samtala. Med stor passion för matfrågor i största allmänhet har han mycket att säga om utvecklingen i Sverige och övriga världen.

 

– Det är på gott och ont som jag ser på utvecklingen. I dag kan vi odla sådant vi inte kunde odla för 10-20 år sedan och det är ju bra, säger han. Enligt Sven-Erik är det samtidigt mycket som kan bli mycket bättre. Han skulle gärna se att fler människor börjar tänka lite längre. Och inte stirra sig blind på det lägsta matpriset hela tiden.

 

– Den sjätte och sjunde dagen borde fler kunna unna sig något extra och betala mer för den goda smaken. Det är för mycket slit och släng över maten i dag. Fläskfilé har blivit en slags varje-dag-mat och det får naturen och djuren betala priset för i slutändan. Men vi vill få folk att tänka lite längre, berättar han.

 

SVENSK MAT PÅ FRAMMARSCH
Sven-Erik menar att svensk mat och svenska råvaror har stor potential. Problemet som han ser det är att avståndet mellan städerna och landet har växt.

 

– Det finns inga relationer längre. Många vet inte hur det ser ut här eller på andra gårdar. Grisar på gröna ängar bland sommarblomster har ingenting med verkligheten att göra. Grisens natur är att sysselsätta sig på olika sätt, då mår de som bäst. Det är intressant när besökare kommer hit till oss. Ser det verkligen ut så här, frågade en besökare. Då förstår man att folk inte sett grisar i sin verkliga miljö, berättar Sven-Erik.

 

Djuren på Nibble Gård trivs förträffligt och det märks både inne och ute. Grisarnas hus är som radhuslängor, dock utan Volvon på uppfarten. När den automatiska duschen går på ute på verandan blir det rusning ut i den friska luften, som en friidrottstävling på upploppet.

 

– Det är roligt att se när de springer ut. De älskar verkligen duschen och det friskar upp i deras tillvaro, säger Sven-Erik.

Djurens naturliga förutsättningar utgör grundpelarna på Nibble Gård. Här får grisarna sysselsätta sig och vara gris på riktigt. Enligt Sven-Erik är djuromsorgen en viktig del som han önskar att konsumenterna tog mer hänsyn till vid valet av mat.

 

– Har djuren det bra så blir maten också riktigt bra, så enkelt är det. Och hos Svenskt Sigill-märkta gårdar har djuren det bra, det ser de oberoende kontrollerna till, det går inte att fuska eller komma undan, säger han. Nibbles produkter finns idag att köpa på ett antal olika butiker, t ex på Sabis-butiker, ICA Kvantum och ICA Maxi-butiker och ett antal Hemköpsbutiker i Stockholms regionen. Att konsumenterna tänker ett steg längre när de står vid kassan är Sven-Eriks förhoppning för framtiden.

– Innan man går in i butiken vill många handla svenskt och sunt, men när man kommer till kassan är det oftast det låga priset som avgör. Jag förstår att det är viktigt för många, men hoppas förstås att vårt arbete ska vinna i längden, avslutar han och blickar ut över det öppna landskapet.