Välkommen till Sigill Kvalitetssystems sidor för företag och intressenter.

Under den här menyn har vi samlat information för dig som är producent eller företagare och vill veta mer om vad en IP-certifiering innebär. Genom att klicka på valfri produktionsinriktning når du den del av IP-standarden som gäller inom området.

Läs om IP-standarden och vad en IP-certifiering kan göra för dig och ditt företag.

Här finns information om IP-standarden, affärsmässiga fördelar med en certifiering samt information om ägaren Sigill Kvalitetssystem. 

KONTROLLMÄRKET SVENSKT SIGILL

Läs om kontroll- och ursprungsmärket Svenskt Sigill samt tillvalsmärket för Klimatcertifierad.    

 

Senast uppdaterat 2015-02-17

ORELUNDS FRUKTODLING

Svenska äpplen smakar och doftar desto mer.

Österlens havsnära skönhet berör och när äppelträden står i blom får skönhetsupplevelsen ytterligare en dimension. När sedan äpplena fram på höstkanten mognat präglas landskapet av ett annat naturligt färgspel tillsammans med smaker och dofter. Så när du står vid fruktdisken i din butik, ska du tänka på Österlen och köpa svenska äpplen. De är nämligen lite som svenska jordgubbar, de smakar och doftar desto mer.


När äpplena odlas på våra nordliga breddgrader blir de mer välsmakande och aromrika än de som importeras från andra sidan jordklotet. Frukten har en naturlig fräschör och det finns ett utbud som passar alla. Krispigt, sött, syrligt, saftigt eller mjöligt. Varje äppelsort bjuder på sin speciella smakupplevelse. Kanske är ett äpple från Kivik inte alltid lika hållbart som ett evigt grönt och blankpolerat Granny Smith från andra sidan jorden.

Men det smakar och doftar desto mer!

 

PÅ FRUKTKARTONGERNA FRÅN ÄPPELRIKET FINNS SVENSKT SIGILL-MÄRKET
Äppelriket, smaka på det. Ett vackert begrepp som lockar fram associationer som talar till alla sinnen; blommande äppellundar och hälsobringande smakupplevelser. Men Äppelriket är också ett varumärke och namnet på ett företag som ägs av ett 90-tal fruktodlare, vars skördar tillsammans uppgår till 10-14 miljoner kilo. Företaget, med säte i Kivik, har som huvuduppgift att marknadsföra och sälja medlemsföretagens frukt.

 

Äppelriket är ett Svenskt Sigill-företag och det innebär att varje enskild odlare bedriver sin verksamhet på ett ansvarsfullt sätt, med stor hänsyn till miljön. Smak och doft talar, som sagt, för svenska äpplen men det finns flera skäl att välja svensk frukt. Står du inför valet att köpa t ex ett Granny Smith som rest från Nya Zeeland eller ett Rubinola från Österlen i Skåne kan du verkligen agera klimatsmart. En livscykelanalys visar att det går åt sju gånger så mycket energi för att äpplen från Nya Zeeland ska hamna i våra butiker jämfört med svenska äpplen.

 

JOHN OCH BRITT ORELIND PÅ ORELUND DRAR EN LANS FÖR SVENSKT SIGILL

I vintras sände SVT en uppskattad reportageserie som hette Österlenska trädgårdar. Ett avsnitt hade äpplen som tema. I det programmet intervjuades John Orelind. John driver, tillsammans med sin fru Britt, den gamla släktgården Orelund mellan Simrishamn och Kivik. John och Britt tillhör de odlare som äger Äppelriket.


Orelund består av 33 hektar fruktodling med äpplen, päron, körsbär och plommon samt en bärodling med jordgubbar och hallon. Dessutom frodas tomater, gurka, paprika och chili i ett imponerande växthus på 4 000 kvadratmeter.

 

ANGELÄGET ATT BERÄTTA OM MERVÄRDENA

Smakfullt och inspirerande är ett epitet som kan knytas till Orelund. Miljön ger en förnimmelse av hur Edens Lustgård kan ha tett sig. Så det är inte att undra på att Orelund med Gröna Butiken och Trädgårdscaféet är ett mycket populärt utflyktsmål. Den strida strömmen av besökare till gården ger möjligheter för John, Britt och alla andra på gården att föra ut de budskap som Svenskt Sigill står för.


– Vi får ofta frågor och vi svarar mer än gärna. Konsumenterna vill i allmänhet köpa svenskt och vi ser det angeläget att berätta om de mervärden som kan knytas till Svenskt Sigill. Paret Orelinds drivkraft är att så många konsumenter som möjligt ska kunna köpa svenska, färska och närodlade produkter, inte minst äpplen. Att Britt och John är mycket engagerade går inte att ta miste på.

– Till vardags drar vi verkligen en lans för Svenskt Sigill och därmed ett hållbart svenskt jordbruk. Det finns en kunskapstörst när det gäller våra livsmedel, som vi gör allt för att släcka. Vi vill helt enkelt konsumenternas bästa. De ska vara säkra och trygga i förvissningen om att Svenskt Sigill ställer krav och att vem som helst inte får ha märket.