Välkommen till Sigill Kvalitetssystems sidor för företag och intressenter.

Under den här menyn har vi samlat information för dig som är producent eller företagare och vill veta mer om vad en IP-certifiering innebär. Genom att klicka på valfri produktionsinriktning når du den del av IP-standarden som gäller inom området.

Läs om IP-standarden och vad en IP-certifiering kan göra för dig och ditt företag.

Här finns information om IP-standarden, affärsmässiga fördelar med en certifiering samt information om ägaren Sigill Kvalitetssystem. 

KONTROLLMÄRKET SVENSKT SIGILL

Läs om kontroll- och ursprungsmärket Svenskt Sigill samt tillvalsmärket för Klimatcertifierad.    

 

Senast uppdaterat 2014-05-07

VIKENTOMATER

Tomatmästarna på Bjärehalvön i Skåne.

I mer än 40 år har familjen Olofsson odlat tomater i Viken i den vackra Kullabygden. Här går kvalitet, god smak och miljöomsorg hand i hand. Med mer än 80 olika tomatsorter i sortimentet är Vikentomater något av ett paradis för finsmakare. Vi frågade vd:n Mats Olofsson vad som är nyckeln till en smakfull tomat. Han hade många goda svar att ge.

 

– Smak, utseende och färg är viktigt när det kommer till tomater. Och för att lyckas krävs engagemang och passion för god mat, säger han. Mats Olofsson är i princip född som grönsaksodlare och tog över familjeverksamheten för snart 15 år sedan efter sin far. I dag basar han över 10 000 kvadratmeter tomatplantor som ger 250- 300 ton tomater från mars-november.

Plantorna anländer till Vikentomater under vecka fyra, sedan får de växa sig starka under åtta till tio veckor innan det är dags för första skörden. Gott om soltimmar och omsorg är viktiga förutsättningar för att tomaterna ska växa på bästa sätt.


– Ju längre tomaten får sitta på plantan desto mer hinner smaken utvecklas. Det säger sig självt, menar Mats.

 

En annan viktig del för att tomaterna ska växa sig starka och friska är den precisa gödningen som sker. Vikentomater samarbetar med kontrollanter som var fjortonde dag besöker gården. Allt dokumenteras och skrivs upp och gården är förstås IP-certifierad.


– Det är viktigt för oss och våra kunder att det inte är några kemikalier i tomaterna. Vi odlar biologiskt och använder inga växtskyddsmedel, berättar Mats.

 

IP-certifieringen tar ett grepp över hela odlingsprocessen och Mats Olofsson menar att det ger trygghet i det vardagliga arbetet.


– Regelverket, den gedigna dokumentationen och de oberoende kontrollerna innebär att det alltid finns lösningar på de problem som eventuellt kan uppstå, säger han.

 

HELHETEN ÄR VIKTIG

”För gediget odlande i flera generationer av tomater i ett sortiment med många olika storlekar och färger”. Så löd motiveringen när Gastronomiska Akademin belönade Vikentomater med diplom för sin verksamhet. Ett bevis så gott som något att företaget har koll på kvaliteten. Men det är inte bara smaken som är viktigt för Mats och hans personal.

 

Det stora engagemanget hos Vikentomater märks i allt från hantering och leveranser till miljöhänsynen. Ett tydligt exempel är den toppmoderna bevattningsanläggningen där allt vatten som används samlas upp och återanvänds med stora miljövinster som följd.

– Det är ju extremt viktigt att ta vara på naturen, det är ju den som försörjer oss. Vad är vi utan den, ingenting, säger Mats.

 

FÄRSKA LEVERANSER

Tomaterna från Viken levereras till butiker i närområdet och till större grossister som distribuerar tomaterna ut i landet. En av köparna är bland annat välkända krögaren Melker Andersson som använder tomaterna på ett antal av sina krogar.


– Det är viktigt med färskheten. Om vi plockar på måndag ska tomaterna finnas hos kunderna på tisdag, det är viktigt för att bibehålla smaken. Grönsaker som färdas flera dagar tappar ju i kvalitet, det är ofrånkomligt, berättar Mats. Detsamma gäller om man kyler ner tomaterna, det märks direkt hur tomaterna tappar i smak.


Mats är en riktig tomatmästare och är övertygad om att konsumenterna kommer att inse skillnaden mellan god mat och billig mat mer och mer framöver.

 

– Mitt tips till den som vill ha riktigt goda grönsaker är att titta på ursprunget. Ju närmare, desto bättre smak, så enkelt är det, avslutar han.