IP Livsmedel Miljö & Klimat - lämna in synpunkter på förslaget till en helt ny standard
Nu har Sigill ett förslag ute på remiss för en helt ny standard. Den ska göra det möjligt för både små & stora livsmedelsföretag att kunna certifiera sig till en produktstandard med fokus på miljö och klimat. Förslaget är nu ute på remiss och du har nu möjlighet att tycka till fram till den 30 juni 2025.
IP Livsmedel Miljö & Klimat ute på remiss
Den nya standarden har utvecklats i samarbete med en bred arbetsgrupp med representanter från bland andra Livsmedelsföretagen, Menigo, Spendrups, Anora, Viking Malt, Sveriges Bryggerier, Sveriges Oberoende Bryggerier, Bottenvikens Bryggeri och Kvalitet från Finland. Även certifieringsorganen Kiwa, HS Certifiering, Intertek och SMAK har bidragit för att öka reglernas verifierbarhet.
Syftet har varit att:
Skapa en produktstandard för miljö- och klimatåtgärder som möjliggör tredjepartscertifiering, bland annat för att möta Systembolagets kriteriekrav inom dryckesproduktion för deras sortimentet "Våra mest hållbara drycker".
Utforma en standard som kan användas av alla typer av livsmedelsföretag och stötta både små och stora aktörer i deras miljö- och klimatarbete.
Standarden innehåller krav inom följande områden:
Råvaror och leverantörer
Resurshantering och avfallshantering
Förpackningar och transporter
Energival och energieffektivisering
Skydd av omgivande miljö
Att sätta målsättningar för att sträva efter ständiga förbättringar
Remiss & Datum
Sista svarsdag remiss: 30 juni 2025
Mål för införande av standarden: 1 januari 2026
Vill du ta del av remissen? Kontakta: jonathan.skager@sigill.se