Så hjälper Sigill-certifiering Granhill Lantbruk i vardagen

Christian och Louise Andersson driver fjärde generationens gård med både växtodling och grisproduktion – och med Sigill-certifiering som en naturlig del i vardagen.

Publicerad: 2025-10-03
Dela:

Så hjälper Sigill-certifiering Granhill Lantbruk i vardagen

Christian och Louise Andersson driver fjärde generationens gård med både växtodling och grisproduktion – och med Sigill-certifiering som en naturlig del i vardagen. Certifieringen innebär visst pappersarbete, men också en trygghet och struktur som hjälper dem att utveckla verksamheten steg för steg.

I traktorn framför lökupptagaren på de gulbruna fälten ned mot Kåseberga och Östersjön ler Christian Andersson brett.

– Det bästa med att vara bonde är friheten. Och om man är tävlingsinriktad så har man en ambition att alltid göra allt lite effektivare och tjäna någon krona mer nästa år, säger han.

Christian, som driver gården tillsammans med sin fru Louise, är fjärde generationen på gården och har fortfarande mycket hjälp av pappa Torsten, som hoppas att något barnbarn ska ta över och bli den femte generationen.

På gården brukas nästan 500 hektar och på de sandiga åkrarna växer förutom spannmål, raps och sockerbetor också mycket grönsaker. Bland annat är Granhill en av två leverantörer till fryst färskpotatis. Dessutom har gården en slaktgrisproduktion med plats för över 1 000 grisar. Produktionen är Sigill-certifierad.

Kontorsarbetet är inte alltid det mest inspirerande inslaget i bondens vardag, men Christian Andersson ser fördelar med tydlighet och struktur. Han hoppas att administrationen i framtiden kan bli ännu mer samordnad mellan myndigheter, affärspartners och certifieringar.

Både Christian och Louise Andersson konstaterar att Sigill-certifieringen bidrar till ordning och säkerhet i produktionen.

– Det är bra att ha en checklista i bakgrunden så att man inte missar något viktigt, säger Louise.

Fakta Granhill Granhill Lantbruks AB

  • Säte: Glemmingebro, Ystad

  • Drivs av: Christian och Louise Andersson

  • Areal: 480 hektar med maltkorn, höstvete, raps, sockerbetor, potatis, lök, morötter och lite bönor

  • Gris: 1100 platser för slaktsvin

  • Certifiering från Sigill: IP Arbetsvillkor och IP Sigill Frukt & Grönt