Kvalitetssäkrad mjölk- & nötköttsproduktion
God djuromsorg, säkra och spårbara livsmedel och miljöansvar.
IP är en standard för kvalitetssäkrad produktion av livsmedel och prydnadsväxter i hela kedjan från primärproduktion till förädling och hantering. IP-standarden ägs och förvaltas av Sigill Kvalitetssystem AB, ett dotterbolag till Lantbrukarnas Riksförbund (LRF).
Produktionsreglerna för nötkött och mjölk finns på tre nivåer, grundnivå, Sigillnivå och tillvalsnivå. För produktion av nötkött och mjölk finns alltså två olika handböcker, en för grundnivån och en för Sigillnivån som inkluderar tillvalsnivån.
Grundnivå
Består av utvalda delar av de produktionsregler som ingår i Sigillnivån och innehåller krav baserade på svensk lag inom livsmedelssäkerhet och djuromsorg.
Råvaror som producerats enligt produktionsreglerna på grundnivån betecknas ”Grundcertifierade råvaror”.
Användning av grundcertifierade råvaror berättigar inte till märkning med Svenskt Sigill.
Sigillnivå
Innehåller krav baserade på svensk lag inom livsmedelssäkerhet och miljö samt krav som går utöver lagen.
Råvaror som producerats enligt produktionsreglerna på Sigillnivån betecknas ”Sigillråvaror”. Sigillråvaror ska användas vid produktion av produkter som ska märkas med Svenskt Sigill.
Läs mer om Sigillnivån här
Klimatcertifiering
Som ett tillval till IP-certifieringen på Sigillnivå kan man som nötköttsproducent välja klimatcertifiera sin produktion.
Läs mer om klimatcertifiering här
Naturbeteskött
Om förutsättningar finns kan man som mjölk-och nötköttsproducent och är IP-certifierad på Sigillnivå välja tillvalet Naturbeteskött.
Läs mer om Naturbeteskött här
Oberoende kontroll
Vid en IP-certifiering kontrolleras verksamheten regelbundet av en oberoende ackrediterad part, ett certifieringsorgan, som intygar att kraven i standarden uppfylls. Ackreditering innebär att certifieringsorganets oberoende och kompetens kontrolleras av en myndighet (Swedac i Sverige).