Torka, vad gäller för IP-standarden?

Vi förstår att risken för torka kan ställa till stora problem i era verksamheter. Ett certifikat för IP-standarden är ett kvitto på att produktionen uppfyller kraven i standarden. Genom certifikatet kan era kunder vara säkra på att produktionen uppfyller deras önskemål. I förlängningen handlar det också om att konsumenter ska kunna lita på Svenskt Sigill-märkta produkter. 

I många fall kan det bli dyrare än normalt att skaffa de insatsvaror som behövs. Det kanske till och med blir omöjligt. Hur detta ska hanteras regleras i IP Allmänna villkor

Kortfattat gäller följande:

  1. 1. Det går inte att få undantag från reglerna i IP-standarden. Du kommer att få avvikelser för de krav du inte uppfyller. 

  2. 2. Om detta beror på sådant som du inte kan påverka och som är utanför din kontroll, så får du behålla ditt certifikat även om du inte kan åtgärda avvikelsen. Det gäller till exempel om det inte finns mineralgödsel med låg kadmiumhalt på marknaden, om fodertillgången påverkas etc. 

  3. 3. Att kostnaden för insatsvaror ökar är dessvärre inte ett skäl att avvika från standarden. Det kan gälla till exempel om miljömärkt el ökar i pris.