Vi bygger på något större – vill du vara med?

Vi har kommit till en punkt där livsmedelsproducenter formligen drunknar i administration och rapportering kopplat till lagar och regler som gäller deras verksamhet. Kontroller finns där av en god anledning, men med tiden har det blivit en vildvuxen flora som tynger en hel näring. Det vill vi på Sigill Kvalitetssystem ändra på. 

Vårt standardråd är hjärtat i den standardutveckling vi jobbar med, det är fundamentet som vi står på. I standardrådet sitter hela branschen runt bordet – livsmedelsindustri, grossister, dagligvaruhandel, branschorganisationer, konsument- och djurskyddsorganisationer – alla med olika kunskaper och erfarenheter på hållbarhetsområdet. Producenterna sitter i sin tur i olika temagrupper och spelar in synpunkter och know how. På så sätt harmoniserar vi förväntningarna med det som faktiskt funkar i praktiken.  

Samverkan är oerhört viktigt för att hela värdekedjan ska lyckas förflytta sig framåt och utvecklas. Med det sagt har vi en solid och stark grund, men det finns en utmaning som först måste hanteras och det är den tunga administrativa bördan, kopplad till regler och kontroller, som producenter lever med. Den bördan måste halveras om näringen ska bli konkurrenskraftig på riktigt.  

Livsmedelsverkets nya riskklassningsmodell är ett väldigt bra exempel på hur vi genom samverkan kan nå färre kontroller för livsmedelsanläggningar med en tredjepartscertifiering. Det betyder att alla våra 1130 certifierade företag som har IP Livsmedel direkt kommer få en sänkt kontrollfrekvens. Här sparas både pengar, tid och resurser i flera led. 

Idag finns ingen aktör som ensam kan vända den här Atlantångaren, det krävs samverkan mellan alla parter som arbetar med regler och kontroller. Vi på Sigill Kvalitetssystem har redan standardrådet – en stabil samverkansplattform – som vi ser att det stora förändringsarbetet som vi alla har framför oss kan starta från. Med det sagt krokar vi gärna arm med alla andra aktörer som har samma mål. Låt oss lätta på regelbördan tillsammans!  

Ann-Louise Ingvarson, VD Sigill Kvalitetssystem